A barcelonai örvény - 12 Augusztus 2013 - Széles Sándor Úszó- Nevelő Műhely SZÉLES SÁNDOR  ÚSZÓ-NEVELÖ MŰHELY 

 Főoldal | Profilom | Kilépés Hétfő, 24.07.2017, 09:36

Föoldal


Edzők
  Széles SándorJelentkezési Lap


    


Főoldal » 2013 » Augusztus » 12 » A barcelonai örvény
16:30
A barcelonai örvény


Súlyos adatok bizonyítják azt, hogy a barcelonai Világbajnokság színhelyéül szolgáló Palau Sant Jordi uszoda szűrő- és tisztító-berendezése által okozott örvény nagymértékben befolyásolta az 50 méteres döntők eredményeit. A nyolc döntő 24 átadott érme közül, 10-14 érem (2-3 aranyérmet beleértve), más nyakában végezhetett volna, ha a szűrőberendezést kikapcsolják a döntő idejére.

A bajnokság utolsó napján több klub főnöksége tanácstalan volt, abban hogy mi lehet az oka annak, hogy az 50 méteres döntők során, az 5-8 pályán úszó versenyzők gyorsabbnak látszottak, mint azok, akik az 1-4 pályán úsztak. Természetesen ezen észrevételüket jelezték  verseny bíróságnak, de ott azt elutasították.

Ez a megfigyelés ténylegesen meg lett erősítve a számokkal. A számok kimutatták, hogy mind a nyolc 50 méteres döntőben az 5-, 6-, 7- és 8-pályán úszó versenyzők gyorsabban teljesítették a távot, mint az 1-től 4-es pályán úszók. Az eredmények különbsége 16 századtól, egészen 33 századig terjedhettek. Ez a különbség már elég messze van az elhanyagolható határtól, ugyanis ha ezt az időkülönbséget átkonvertáljuk távolságba, akkor körülbelül 29- és  62-cm közötti eredmény lesz, ami bőven afelett a távolság felett van, ami elválasztja az első helyeztetett, a közeli második helyezettől. Az éremkiosztás a pályák között ténylegesen aszimmetrikus volt, mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy, a 24 éremből 17 érem volt kiosztva azoknak az úszóknak akik az 5-8 pályán úsztak.


Most ez eléggé érdekes. A döntő pályabeosztása az úszók ideje által rajzolódik ki: a négyes pályára a legjobb idővel bekerülő úszó kerül, az ötösre, a második legjobb, a hármasra a 3. legjobb kerül be, s így tovább: 6,2,7 és végül a leggyengébb idővel bekerülő úszó a 8-as pályára kerül. Épp ezért a végeredmény is valahogy ekképpen kell, hogy kinézzen, és egyenlően kell, hogy eloszoljon a medence  két fele között. Épp ezért a nyolcas pálya eléggé váratlan éremszerző volt 4 esetben, az összesen 8 lehetségesből.

A szakértők azt a lehetőséget mutatták ki, hogy a medencében egy bizonyos örvény keletkezett a szűrő rendszer miatt, ahogy ez az alábbi ábrán is látható (Le Monde):

 

 

Ez  a tény nem lehet sok esetben probléma, ugyanis a legtöbb döntő egyenlő áramlást biztosít, mint pozitív irányba, mint pedig negatívba. Ezért ami az úszónak az egyik  irányba előny volt, az neki visszafelé már hátrány, épp ezért előbb-utóbb szinte mindenki egyenlő körülmények közt csap célba. De az 50 méteres döntőkben, ahol csak egy irányba úsznak, ez az  áramlás ténylegesen egy problémává alakult: a döntő résztvevőinek felét az áramlás lelassította, míg a másik felét felgyorsította.

 

De, hogy lehet bebizonyítani azt, hogy ténylegesen létezik-e ez  az örvény, vagy sem? Ha létezik az örvény, akkor az úszót az egyik irányba az fel kell, hogy gyorsítsa, a másik irányba pedig le kell, hogy lassítsa. Ez pedig kimutatható, a részletes időgrafikonokon.

 Szerencsére ezek a grafikonok szabadon elérhetőek a Fina weblapról, ezzel megkönnyítve a kimutatást.

Hadd ellenőrizzünk le egy hosszabb távot, pl.: a  férfi 800 méteres gyorsúszást, segítségül véve a  grafikonokat. Most osszuk szét a versenyzőket két csoportra (1-4 pálya, és 5-8 pálya), és hasonlítsuk össze mind a 16db hosszt. Az első 100m után az időeredmények stabilizálódnak, és mind a két csoport 29.5 másodperces átlaggal fordulnak 500 méteren keresztül, a végleges sprint előtt.

Ami  igazán érdekes, az az, hogy az első csoport rendszeresen veri a második csoportot az egyik irányba, míg visszafelé a második csoport rendszeresen bosszút áll az elsőn.


Az 500 méter folyamán az első csoport (1-4 pálya) átlag ideje odafelé 29.39 másodperc, míg visszafelé ez az átlag már 29.64 volt. Ezzel szemben a második csoport átlaga odafelé 29.71, míg visszafelé pedig 29.29 volt.

Ez  nagyon-nagyon erősen utal arra, hogy valami az egyik irányba lelassítja az úszót, míg a másik irányba felgyorsítja. Pontosan ilyen hatása van a mutatójárással ellentétesen örvénylő vízmozgásnak a medencében.

Az egyéni eredményeket is figyelve ugyanazt a bizonyítékot tapasztalhatjuk, amit ezen az ábrán meg is figyelhetünk (a sima vonalak jelölik azokat az úszókat, akik az 1-4 pályán úsztak, a szaggatottak pedig az 5-8 pályán úszókat jelölik, a grafikonon a középső 500 métert vettük alapul):


Mind a négy úszó, amelyik az 1-4 pályán úszott lelassul, minden második szakaszban, míg  a további négy úszó ekkor felgyorsul. Erről a grafikonról az is leolvasható, hogy a két 50 közötti különbség  nagyobb volt azoknál az úszóknál, akik szélső pályákon úsztak (1,2 és 7,8 pálya) és kisebb azoknál, akik a középső pályán úsztak (3,4,5,6). Ami szintén alátámasztja azt az örvény hipotézisét, miszerint az örvénylés nagysága nő, ha a középponttól távolodunk.

 Az 500méteres táv alatt az örvény hatása minden páros hosszon a következő:


Következésképpen az egyes pályán úszó, Paltrienieri kedvezőtlen helyzetben volt a páros (visszatérő) hosszokon, mivel átlagban 2 tizeddel volt lassabb, és kedvező helyzetben a páratlan hosszokon, mivel átlagban 2 tizeddel volt gyorsabb.

Más elemzések az interneten hasonló eredményekkel tértek vissza (IPython , Rue89)


Most, ha megpróbáljuk felépíteni ugyanazon grafikonokat, a további három távolsági döntőben (800 m Nők, 1500 m Férfiak, 1500 m Nők), az első 100-at és az utolsó 200 métert kivéve, ugyanazon rendszert lehet észrevenni.

 

Ezeket az adatokat figyelembe véve, az örvény hipotézise eléggé észrevehető. Mégis a verseny tisztviselői azt állították, hogy próbálták ezt kimutatni, de nem jártak sikerrel.

Nos, ez a 0.2 másodperces időkülönbség  nagyjából 30 másodperc után 30-35 cm-es távolságnak felel meg

Le lehet vonni a külső pálya hozzávetőleges sebességét, ami kb. 1cm másodpercenként. Arra hogy megértsük mennyire nehezen észrevehető ez, próbálja az ujjaival, egy 10 cm-es szakaszt 10 másodperc alatt megtenni… Ez a mozgás nagyon lassú lesz, és alig észrevehető. Így érthető a versenybirok döntése, de az 50 méteres táv alatt, ez a különbség kissé olyan, mintha az egyik úszónak csak 49,7 méter kéne leúsznia, míg másiknak 50,3 métert....

Egy biztos: a következő versenyen, a rendezőknek érdemes lenne kikapcsolni a szűrő- és keringési rendszert...

 

Az eredeti cikk megtekintéséhez kattintson ide.

Megtekintések száma: 1569 | Hozzáadta: admin

Share
Összes hozzászólás: 0

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]


 


Copyright MyCorp © 2017