FŐOLDAL
Anyagcsere vagy metabolizmus: azon folyamatok összességére utal, ahogy a szervezet a bejövő táplálékot feldolgozza.
[A metabolizmus a görög 'metabolé' szóból ered, melynek jelentése 'változás, változtatás'.]
Aminosavak: szerves molekulák, melyek összekapcsolódva fehérjéket alkotnak.
Fehérje vagy protein: az aminosavak különböző kombinációi. A fehérje nem energiaforrás, hanem a sejtek, izmok, bőr, belső szervek stb. legfontosabb építőelme.
[A protein a görög 'proteios, protos' szóból ered, melynek jelentése 'elsődleges, fő'.]
Zsír, zsírok: szilárd vagy folyékony, általában szagtalan, íztelen, sikamlós anyag. Növényekben és állati szövetekben találhatóak. A zsírok hosszan tartó, magas minőségű energiaforrást biztosítanak.
Szénhidrát, szénhidrátok
A szénhidrátok a szén és a víz kombinációi, melynek legegyszerűbb formája a cukor. Bonyolultabb kombinációja a keményítő, legbonyolultabb formája pedig a rostok vagy cellulóz-félék. A szénhidrátok gyorsan felhasználható, ámde rövid ideig tartó energiaforrást biztosítanak.
Cukor: A cukor a szénhidrátok legegyszerűbb formája, általában édes anyagok (kristálycukor, gyümölcscukor, tejcukor, stb.), és különböző növényekben találhatók.
Keményítő: A keményítők bonyolultabb összetételű szénhidrátok. A keményítő fehér, porszerű anyag, ami a burgonyában, kukoricában, búzában és egyéb magvakban található. A szervezetben egyszerűbb szénhidrátokra, cukrokra bomlik. A keményítő gyorsan képes energiát adni, és zsírrá alakítható át.
Rostok: A rostok a legösszetettebb szénhidrát-félék. Ezek nem emészthető növényi anyagok (zöldségek), de ugyanakkor segítik az emésztést és tisztítják az emésztőrendszert. A bennük lévő kis mennyiségű cukor által csak kevés energiát adnak.
Vércukor: Az emésztés folyamán az összes emészthető szénhidrátféle - a rostok kivételével - egyszerű cukorrá bomlik (glükóz). Azért hívják vércukornak, mert a véráramon keresztül tud eljutni a sejtekhez. A szénhidrátokon kívül a szervezet más anyagokból - főként zsírból - is képes a vércukor előállítására. Ebben az esetben beszélünk zsírégetésről.
Hormonok
A hormonok a nyirokrendszerben, különböző mirigyek által termelt anyagok, amik pontosan meghatározott biológiai funkciókat látnak el. Gyakorlatilag hormonok szabályoznak mindent, ami kívül és belül történik a szervezetben. Az egész hormonrendszer egy összefüggő egységet alkot. Ezért bármilyen változás egy hormon szintjében változást jelent az összes többi hormon szintjében is. Léteznek építő (anabolikus) és lebontó (katabolikus) hormonok. Ezek egymáshoz képest egy mérleghinta két oldalán helyezkednek el, így ha az egyik csoport szintje felmegy, akkor a másik lemegy. Ettől függően a testet és a szervezetet vagy építik, vagy lebontják.
Inzulin: Az inzulin egy anyagcsere szabályzó hormon, melynek sok életbe vágó funkciója van. Az inzulin többek között segít a szervezetünknek a cukor és szénhidrátok felhasználásában. Egyik fő funkciója a felesleges szénhidrátok zsírrá alakítása, azok tárolása.
Glukagon: A glukagon egy másik anyagcsere szabályzó hormon, az inzulinnal ellentétes funkciókkal. A glukagon fő funkciója a testzsír lebontása, majd annak energiává való átalakítása.

       Étkezés

 
 
 
 

Bázis Metabolizmus (anyagcsere) Számláló
Base Metabolism (metabolism) Counter

Ez a számláló a kor, súly, magasság,nem és életmód adataiból kiszámolja a napi szükséges kalóriát.
This counter age, weight, height, sex and lifestyle data to calculate the daily required calories.

Nem/Sex  Férfi/Men Nő/Women

Kor/Age

Magasság/Height:   m. cm.

Súly/Weight   kg.

Életmód/Activity 

Calculate Clear

Bázis anyagcseréhez/Base Metabolism  Kkalória szüks.naponta/You burn this many calories each day

Életmód Meghatározása/Activity

Nem Aktív/Not activ: kevés mozgás

Enyhén Aktív/Low activ: heti 1-3 alkalom hobbi sportolás/1-3 times a week hobbies sports

Közepesen Aktív/Midle activ:heti 3-5 alkalom hobbi sportolás/3-5 times a week hobbies sports

Nagyon Aktív/Very activ:  fizikai munka vagy heti 6-7 alkalom edzés/6-7 times a week hobbies sports

Extremálisan Aktív/Extrim: kemény fizikai munka vagy napi 2X kemény(>90perc/edzés) edzés/2 times a week hawy workous 90min/workouts.

Ha a kiszámolt mennyiség Kkalóriát fogyasztunk, akkor a  test súly  nem változik . Ha fogyni akarunk kb.500 Kka. kevesebbet fogyasszunk .

If the calculated amount Kcal is consumed, the body weight does not change. If you want to lose weight about 500 Kcal. Consume less.

 

******************************

******************************

 

Weight:
Height:
cm
TESTTÖMEGINDEX (BMI)
 
 
Testalkat a BMI(Testtömegindex)
alapján 
BMI Hatás az egészségre Cselekvés

Age

18-25 év

Age

 25 év felet/up 

 
Anorexia
 
Súly  15-  17,5 Magas Testtömeg növelés
 
Testtömeg hiány kevesebb 18,5 Nincs  Testtömeg növelés
 
Normál 19,5-22,9 20,0-25,9    
 
Túlsúly 23,0-27,4 26,0-27,9 Magas Testtömeg csökkentés
 
Elhízás I stádium 27,5-29,9 28,0-30,9 Magas Testtömeg csökkentés
 
 Elhízás II stádium 30,0-34,9 31,0-35,9   Nagyon
   magas
Testtömeg csökkentés
 
Elhízás III stádium 35,0-39,9 36,0-40,9 Nagyon
   magas
Testtömeg csökkentés
 
Elhízás IV stádium 40,0 és
magas.
41,0 és
magas.
Nagyon
   magas
Sürgős Testtömeg csökkentés
 

 
Copyright MyCorp © 2017